Dat de meeste kinderen niet juichend enthousiast klaarzitten om de door jouw met liefde klaar gemaakte groentegerechten te begroeten, had je natuurlijk allang zelf ontdekt. Maar wist je dat dit probleem als een van meest stresvolste problemen rondom opvoeden wordt ervaren? Veel ouders laten zich hierdoor tot wanhoop drijven; blijft mijn kind wel gezond en krijgt het geen scheurbuik, krentenbaard of Engelse ziekten? Het drijft menige ouders tot wanhoop; van alles wordt uit de kast getrokken; aparte sausjes, verborgen groente, vermenging met appelmoes… veelal blijft resultaat uit.

Waarom kan je dit beter niet doen? 

Een van de redenen waarom groenten er niet gemakkelijk in gaat is de bittere smaak. Veel kinderen gruwelen van deze smaak en dat is evolutionair verklaarbaar; in de natuur staat deze bittere smaak namelijk voor giftig en is hij bedoelt als waarschuwing. Trek het je dus niet persoonlijk aan dat jouw moeite rondom de groenten niet wordt gewaardeerd. Het had namelijk niet uitgemaakt of je de blaren op je vingers had gekookt of zo de bloemkool op het bord had gemieterd. Bespaar jezelf (en je kinderen) boze gezichten, stress aan tafel en tranen en vertrouw op de kracht van relativering overgoten met een sausje van humor.

Hoe ga je hier goed mee om?

Kinderen zijn sterk en flexibel. Ook zonder groenten kan je kinderen toch voldoende voeden met de gezonde stoffen uit fruit, zuivel, noten, zaden, volkorenproducten enzovoort. Dit in je achterhoofd houdend, kan je hopelijk ‘zen’, experimenteren met het bereiden van je groenten verhullende gerechten en hoe je deze zonder te blikken of te blozen je kinderen voor kunt schotelen. En geloof me (ik spreek uit ervaring): op een dag komt het toch nog allemaal goed.